KOMUNIKAT DLA OSÓB, KTÓRYCH DANE PRZETWARZANE SĄ PRZEZ MUZEUM POCZĄTKÓW PAŃSTWA POLSKIEGO W GNIEŹNIE

 

 

Niniejszym pragniemy poinformować Państwa, że w związku z wejściem w życie z dniem 25 maja 2018 roku przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - Dziennik Urzędowy UE L 119 – dalej: RODO) Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie zapewniało będzie określone w tych przepisach standardy ochrony i właściwego postępowania z danymi osobowymi.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 RODO informujemy osoby, których danymi Muzeum dysponuje, że:

  1. Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie - siedziba: 62-200 Gniezno, ul. Kostrzewskiego 1 jest Administratorem Danych Osobowych, w których posiadanie weszły wskutek zawieranych z Państwem umów, utrzymywaniem korespondencji, merytoryczną obsługą przesyłanych do nas wniosków, próśb, skarg i postulatów.
  2. Państwa dane osobowe, o których mowa wyżej, były, są i będą przetwarzane przez Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, jako Administratora Danych, wyłącznie w celach określonych przepisami:
  • ustawy z dnia 21 listopada 1996 r. o muzeach,
  • ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach,
  • ustawy z dnia 25 października 1991 r. o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej,
  • ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej,
  • ustawy z dnia 25 lutego 2016 r. o ponownym wykorzystywaniu informacji sektora publicznego,
  • ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych,
  • ustawy z dnia 22 sierpnia 1997 r. o ochronie osób i mienia,
  • przepisami prawa gospodarczego.
  1. Prawne podstawy dopuszczalności przetwarzania przez Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie dotyczących Państwa danych oparte są na wyżej wskazanych przepisach prawa oraz na niezbędności wykonania umów zawieranych z Muzeum. W wymagających tego przypadkach Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie ubiegało będzie się o wyrażenie Państwa zgody na przetwarzanie danych w wyraźnie zadeklarowanym celu, z zastrzeżeniem możliwości łatwego odwołania zgody przez osobę, która ją uprzednio wyraziła.

Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie deklaruje, że w określonych stanach faktycznych przetwarzać będzie Państwa dane osobowe na podstawie dopuszczalnej przez RODO przesłanki niezbędności do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora Danych lub przez stronę trzecią. Do przykładowych celów takiego przetwarzania należały będą:

  • wykorzystywanie monitoringu wizyjnego dla zapewnienia bezpieczeństwa osób i mienia na obszarach i w określonych obiektach znajdujących się na terenach należących do Muzeum,
  • marketing usług własnych oraz promowanie działalności Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie i nowych inicjatyw wśród klientów związanych z nią umowami,
  • dochodzenie roszczeń z tytułu prowadzenia działalności.
  1. Dotyczące Państwa dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji przez Muzeum  Początków Państwa Polskiego  w Gnieźnie, w tym profilowaniu.
  2. Osobom, których dane Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie przetwarza przysługują prawa:
  • dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii,
  • sprostowania (poprawiania) danych,
  • usunięcia danych (zgodnie z uwarunkowaniami określonymi w art. 17 RODO),
  • do ograniczenia przetwarzania danych,
  • do przenoszenia danych (zgodnie z uwarunkowaniami określonymi w art. 20 RODO),
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych,
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  1. Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie przechowywało będzie Państwa dane osobowe przez okres wskazany w przepisach wymienionych w pkt. 2 niniejszego „Komunikatu”.
  2. Państwa dane osobowe mogą zostać udostępnione podwykonawcom związanym z Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie umowami powierzenia przetwarzania danych osobowych, np. kancelarie radców prawnych, firmy informatyczne, agencje ochrony osób i mienia.
  3. Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, jako Administrator Danych, deklaruje, że nie przekazuje i nie zamierza przekazywać danych osobowych do państwa trzeciego.
  4. Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie z dniem 25 maja 2018 r. wyznaczyło Inspektora Ochrony Danych, z którym skontaktować można się:
  • telefonicznie: 61 426 46 41 w.208
  • drogą elektroniczną: iod@muzeumgniezno.pl
  • osobiście w siedzibie Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie – pokój „Kadry”

 

 

 

 

Dyrektor

Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie